top of page
Writer's pictureSeppo Parkkila

Mitä opimme USA:n vaaleista?

Olemme saaneet kuulla Yhdysvaltojen kongressivaalien tuloksesta. Republikaanit voittivat enemmistön sekä senaatissa että edustajainhuoneessa. Käytännössä tämä tarkoittaa poliittisesti kovia aikoja erityisesti demokraattipresidentti Obamalle, koska hänen on käytännössä mahdoton saada omia esityksiään läpi ilman republikaanien mukanaoloa päätöksissä. Juuri tällä hetkellä kun kirjoitan tätä blogia, presidentti Obama pitää lehdistötilaisuutta, jossa hän on kertonut omia ajatuksiaan vaalituloksesta ja sen seurauksista. On varmasti totta, että viime vuosien aikana USA:ssa on tapahtunut positiivista kehitystä monella tasolla. Vaikka USA:n valtionvelka on lähinnä tähtitieteellinen, niin kansantuote kuitenkin kasvaa tällä hetkellä. Myös valtion verotulot kasvavat. USA:ssa on dynaamisempi talous kuin esimerkiksi Suomessa. On siis positiivisia merkkejä näkyvissä. Tästäkin huolimatta vallankahvassa olleet demokraatit hävisivät kongressivaalit ja haastajat eli republikaanit voittivat. Tämä kertoo siitä, että amerikkalaiset ovat halunneet muutosta ja republikaanit ovat paremmin vastanneet äänestäjien toiveisiin. Monet amerikkalaiset ovat myös olleet pettyneitä presidentti Obamaan ja hänen hallintoonsa sekä ennen kaikkea tehtyihin päätöksiin. Nyt lehdistötilaisuudessa presidentti asetti kolme keskeistä kohdetta, joiden puolesta hän lupasi tehdä työtä yhdessä republikaanien kanssa. Pääkohteet ovat: taistelu ebolaa vastaan, taistelu Isis-terroristijärjestöä vastaan sekä Yhdysvaltojen budjettiin ja lainsäädäntöön liittyvät tehtävät. Näissä varmasti riittää työtä hänen toimikautensa jäljellä oleviksi kahdeksi vuodeksi.

Mitä suomalaisina voisimme oppia näistä Yhdysvaltojen kongressivaaleista? Ymmärrämme toki, että Suomessa on toisenlainen poliittinen kulttuuri. Yhdysvalloissa on presidenttijohtoinen järjestelmä ja kongressissa kaksi kamaria, kun taas Suomessa on yksikamarinen parlamentaarinen järjestelmä. Kuitenkin molemmat maat edustavat vahvasti länsimaista demokraattista järjestelmää ja ovat siihen sitoutuneet. Molemmissa maissa vaalien voittajilla on erityinen politiikan johtovastuu. Nyt tämä vastuu siirtyi Yhdysvaltojen kongressissa republikaanien suuntaan. Edellisten Suomen eduskuntavaalien jälkeen Kokoomus oli selkeästi suurin puolue. Vaalien kokonaistuloksen johdosta hallitusneuvotteluista tuli kuitenkin erittäin vaikeat ja lopulta syntyi ideologisesti liian laajapohjainen hallitus. Janojen ääripäissä olivat Kokoomus ja Vasemmistoliitto sekä toisaalta Kristillisdemokraatit ja Vihreät. Itse toivon, että tulevien vaalien jälkeen pääministeripuolueena jatkaa Kokoomus, koska puolueen arvot ovat kohdallaan ja Kokoomuksesta löytyy tarvittavaa tietoa ja yhteistyötaitoa. Sen lisäksi toivon, että hallituksessa ovat mukana hyvässä yhteisymmärryksessä puolueet, jotka pystyvät luomaan olosuhteet sopiviksi Suomen uuteen nousuun. Presidentti Obaman tämäniltaista lausumaa mukaillen, myös Suomi on enemmän kuin punaiset, vihreät ja siniset alueet. Kyse on meille tärkeästä yhteisestä isänmaasta ja sen puolesta on hienoa toimia.

2 views

Recent Posts

See All

Mikä OMIKRON?

Uusi koronavirusvariantti Omikron on aiheuttanut valtavan uutismyrskyn kaikkialla maailmassa. On sanottu, että se on kenties helpommin...

Comments


bottom of page